– Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022

Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022

Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022. Naast nieuwbouw woningen moeten nu ook in bestaande woningen verplicht rookmelders geïnstalleerd worden. Dit betekent dat straks op iedere verdieping van uw woning er minimaal 1 rookmelder moet zijn. Hiermee wil de overheid voorkomen dat bewoners, bij een beginnende brand, niet op tijd worden gewaarschuwd wat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals letsel of overlijden.

 

Waarom worden rookmelders verplicht?

Rookmelders verplicht van 1 juli 2022Ieder jaar weer worden duizenden woningen getroffen door een grote of kleine brand. Niet alleen door de brand zelf, maar ook door rookontwikkeling vallen er jaarlijks veel slachtoffers.

Met name branden die in de nacht ontstaan kunnen gevaarlijk zijn. In onze slaap ruiken wij namelijk niets meer en dus ook rook en giftige dampen niet meer die ontstaan bij een brand.

Maar omdat uw gehoor tijdens uw slaap blijft werken, zullen rookmelders u wel op tijd waarschuwen.

 

Waar moet ik rookmelders installeren?

Het wordt straks verplicht om op iedere verdieping, waar geleefd wordt, een rookmelder te hebben hangen. Hierbij kunt u het beste de rookmelders ophangen in de vluchtroutes zoals de gang en de overloop.

Daarnaast kunt u rookmelders plaatsen in de ruimte waar de wasdroger staat, bij de meterkast en bij de CV-ketel. Statistisch gezien zijn dit plekken waar vaker een brand ontstaat. Verder kunt u, voor de extra zekerheid, ook rookmelders ophangen in elke slaapkamer en in de vertrekken waar accu’s en batterijen worden opgeladen.

Voor een goede werking van een rookmelder zijn de volgende punten belangrijk.

  • Hang rookmelders altijd aan het plafond,
  • Niet te dicht bij de mechanische ventilatie
  • Niet te dicht bij de muur of in de hoek van 2 muren.

In de keuken of badkamer kunt u beter kiezen voor een hittemelder in plaats van een rookmelder. Omdat een rookmelder ook gevoelig is voor stoom en waterdamp, kan deze ook afgaan na het douchen of bij het koken.

 

Wat verder nog belangrijk is over rookmelders.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder die is voorzien van het NEN 14604 en CE keurmerk. Hiermee weet u zeker dat uw rookmelder voldoet aan alle wettelijke eisen. Geen zin om jaarlijks de batterij te moeten vervangen van uw rookmelders? Kies dan voor rookmelders met een batterijduur van 5 of 10 jaar.

Controleer daarnaast minimaal elke drie maanden of de rookmelders het nog doen en vervang een rookmelder na maximaal 10 jaar. Een rookmelder die ouder is, wordt namelijk minder effectief.

Wanneer u een rookmelder uiterlijk moet vervangen, kunt u terugvinden op de vervangingsdatum. Deze datum staat wettelijk verplicht op ieder rookmelder die in Nederland wordt verkocht.

Voor meer informatie over rookmelders en het bestellen kunt u terecht op www.derarookmelders.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adviesgesprek aanvragen